Voorkom huidirritatie of acne door je mondmasker
Mondkapjes zijn dagelijkse kost in het huidige straatbeeld. Door het dragen van zo’n mondkapje zijn huidproblemen ook een toenemend probleem. Huidirritatie is een veelvoorkomende last bij mensen die – door hun werkzaamheden – de hele dag een mondkapje dragen. Ook kan bij sommige mensen acne gaan opspelen bij het dragen van de mondmaskers. Heb jij hier last van en wil je er iets aan doen? Lees verder, we vertellen je welke oplossingen er zijn!
Huidirritatie door mondkapje
Irritatie van de huid is vervelend. Het jeukt, kleurt rood of schilfert en kan ongemakkelijk voelen. Wanneer je huid begint te irriteren is dit als het ware een tegenreactie op een stof van binnenuit of buitenaf. Onder een mondkapje wordt het snel warm en vochtig: de ideale omgeving voor bacteriën. De combinatie van warmte, transpiratie en daarnaast nog wrijving kan zorgen voor irritatie en puistjes op en onder de huid.
Zelfgemaakt- of medisch mondkapje?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor jouw mondkapje zorgt voor een geïrriteerde huid. De stof waar het van gemaakt is kan al de boosdoener zijn. Wanneer je een luchtig mondkapje draagt van satijn, katoen of zijde ervaar je waarschijnlijk minder last dan wanneer je een medisch kapje draagt.
Medische mondkapjes ventileren minder, waardoor uitgeademde lucht op je huid terecht komt. Deze lucht is rijk aan koolstofdioxide – een afvalproduct – en bevat weinig zuurstof.
Acne ontwikkeling
Acne is een gevolg van een ontregeling van talgproductie. Of je hier last van hebt is vaak genetisch bepaald. Sommige uitingen – zoals een mee-eter – dragen bacteriën met zich mee waardoor het kan ontsteken. Wanneer acne zich ontwikkelt is het belangrijk om je huid goed te reinigen. Als dode huidcellen de uitgang van talgklieren blokkeren kunnen deze zich ophopen en ontsteken. Een slechte ventilatie op de huid kan hierbij zorgen voor extra ontstekingen in de vorm van puistjes.
Behandelen van huidirritatie en acne
Het kiezen van een mondkapje dat past bij jouw huid kan al irritatie voorkomen. Zo kun je kijken naar de juiste maat, een luchtige stof en zorgen dat hij niet knelt.
Heb je al last van huidirritatie of acne? Dan is het extra belangrijk om je huid goed te reinigen en verzorgen. We vertellen je hoe je dit doet.
Reinigen van de huid
‘s Ochtends en ‘s avonds wil je de huid goed reinigen met een huidreiniger. Overdag verzamelen bacteriën op je huid en komen er afvalstoffen uit je poriën. Door een goede huidreiniger komen alle vuiltjes los uit je poriën en raken deze niet verstopt. De volgende punten helpen jou bij het reinigen en behouden van een schone huid.
- Reinig je huid 2 maal daags met een milde huidreiniger;
- Gevoelige en onrustige huid? Gebruik een exfoliant met salicylzuur;
- Verzorg je huid met een milde en hydraterende crème;
- Voorkom wrijving op de huid;
- Vervang of was je mondmasker na elk gebruik.
Heb je een gevoelige huid? Dan raden we je aan om een exfoliant met salicylzuur te gebruiken. Anders dan bij een scrub – waarbij je met korreltjes het bovenste laagje afschuurt – zorgen de (fruit)zuren in een exfoliant ervoor dat de dode huidcellen makkelijk loslaten. Salicylzuur is in vet oplosbaar en dringt goed door in de poriën waar opgehoopt talg zich bevindt. Het product is daarmee zeer geschikt voor een huid met puistjes.
Wil je weten welk product geschikt is voor jouw huid? Neem dan contact op. Wij adviseren je graag welk huidreinigingsproduct bij jouw huid past.
Kies voor een chemische peeling
Als aanvulling op een huidreiniger kun je kiezen voor een peeling. Bij een chemische peeling wordt de huid behandeld met een hoge concentratie van een zuur, bijvoorbeeld glycolzuur of salicylzuur of melkzuur. Hierdoor wordt de verbinding tussen de dode huidcellen als het ware opgelost. Enkele dagen later komen deze dode huidcellen eraf in de vorm van schilfers. In een chemische peeling zitten ingrediënten die de talgproductie remmen waardoor deze behandeling uitermate geschikt is voor acne!
Bekijk meer over onze chemische peelings of maak een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten.
Gratis intakegesprek
Heb je na het lezen van deze blog vragen of wil je graag meer informatie over chemische peelings ? Vul dan ons contactformulier in en maak een (online) afspraak voor een gratis intakegesprek met een van onze huidtherapeuten.
Plan een gratis intake