Lymfoedeem

Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol bij de huishouding van vocht en eiwitten in het lichaam. Onder normale omstandigheden functioneert het lymfesysteem zonder dat we er iets van merken.

Wat is lymfoedeem?

Indien het lymfesysteem niet goed meer functioneert kan er zwelling ontstaan in een gedeelte van het lichaam dat wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van vocht. Dit wordt ook wel lymfoedeem genoemd. Er is dan sprake van een belemmering van de lymfeafvoer.

Ontstaan lymfoedeem

Lymfoedeem kan worden onderverdeeld in een aangeboren (primaire) vorm en een verworven (secundaire) vorm. Secundair lymfoedeem kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie en/of bestraling. Door een operatie kunnen de lymfeklieren of de lymfebanen beschadigd raken waardoor het vocht niet meer goed kan worden afgevoerd. Een veel voorkomende patiëntengroep zijn vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker waarbij lymfoedeem ontstaat door het uitvoeren van een onderzoek naar de poortwachtersklier, de operatie en/of bestraling. Secundair lymfoedeem komt veel vaker voor dan primair lymfoedeem. Lymfoedeem kan zich geleidelijk ontwikkelen en uiteindelijk leiden tot onherstelbare schade zoals verharding in het bindweefsel en een verdikking van de bovenste huidlaag. Klachten van lymfoedeem nemen in de loop van het leven toe door het progressieve karakter. Onbehandeld lymfoedeem kan op den duur aanleiding geven tot ernstige en invaliderende complicaties. Lymfoedeem kan verergeren door extreme kou en extreme warmte. Datzelfde geldt voor verbranding door de zon, insectenbeten, geïnfecteerde wondjes of andere infecties en knellende kleding.

Lymfoedeem symptomen

De volgende symptomen kunnen in meer of mindere mate voorkomen:

  • Dikker worden van de arm of het been (te merken aan knellende kleding);
  • Moe en zwaar gevoel;
  • Tintelingen;
  • Spanning van de huid;
  • Pijnklachten;
  • Bewegingen kunnen beperkt worden.

Lymfoedeem behandeling

Wij passen bij oedeem oedeemtherapie toe. Oedeemtherapie bestaat uit manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie, ademhalings- en bewegingsoefeningen, lymftaping, pressotherapie, het aanmeten van therapeutisch elastische kousen en andere drukverbanden, zelfmanagement, wondverzorging en huidverzorging.

Meer weten over de behandeling van lymfoedeem? Neem contact op of maak een afspraak!