Littekens

Een litteken ontstaat vaak na een trauma of operatie waarbij een wond is ontstaan. Een wond geneest in verschillende fasen; de ontstekingsfase, regeneratiefase en rijpingsfase.

HET ONTSTAAN VAN LITTEKENS

Tijdens de ontstekingsfase komt de wondgenezing op gang en worden er collagene vezels en littekenweefsel aangemaakt. Dit wordt opgevolgd door de regeneratiefase waarbij de huid zich herstelt. Bloedvaatjes, lymfvaatjes en zenuwen worden hersteld. Tijdens de rijpingsfase wordt de structuur en de balans van collagene vezels bepaald. Verschillende factoren zoals hoe de wond is genezen, locatie van de wond en hoe de wond is ontstaan beïnvloeden het littekenweefsel. Een litteken kan zich anders gaan ontwikkelen tijdens de wondgenezing maar ook daarna tot wel 36 maanden. De littekens kunnen zich uiten in ontsierende en gevoelige huidaandoeningen.

SOORTEN LITTEKENS

Er bestaan verschillende soorten littekens. Namelijk het gewone litteken, atrofische litteken, hypertrofische litteken, keoïdale littekens en sclerotische littekens. Het gewone litteken kenmerkt zich als een smalle streep die wit of donker van kleur is. Atrofische littekens liggen verzonken ten opzicht van de huidoppervlak, vaak worden deze littekens in de volksmond “putjes” genoemd. Ook zien deze er dan vaak wat dun, fijn, droog en rimpelig uit. Dit betreft vaak acnelittekens. De hypertrofische littekens liggen verheven op de huid. Deze zijn rood tot lichtroze van kleur. Keloïdale littekens kenmerken zich hetzelfde als de hypertrofische littekens. De keloïdale littekens zijn dikker en onregelmatiger dan de hypertrofische. Vaak zijn hypertrofische en keloïdale littekens stug van structuur en trekken fel samen wat leidt tot pijnklachten en jeuk. Sclerotische littekens zijn te herkennen doordat ze verkleven met het weefsel in de omgeving van het litteken. Het litteken gaat vast zitten aan de diepere huidlagen en doordat er waterverlies van de huid optreedt wordt het litteken hard. Vaak is het gebied om het litteken ook verhard en geeft dit klachten zoals pijn en beperkingen tijdens het bewegen.

BEHANDELING LITTEKENS

Bij Huidprofs kunnen littekens behandeld worden door middel van littekentherapie, siliconenpleisters, microneedling behandeling met behulp van de Dermapen en chemische peelings. Meer weten over de behandeling van littekens? Neem contact op voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek!